Sänkt moms på digitala böcker och tidningar

Moms på trycksaker

Idag är momsen sex procent på trycksaker under förutsättning att de inte helt eller huvudsakligen är ägnade åt reklam. Den lägre momsen gäller följande varor:

  • böcker, broschyrer, häften och liknande alster, även i form av enstaka blad,
  • tidningar och tidskrifter,
  • bilderböcker, ritböcker och målarböcker för barn,
  • musiknoter
  • kartor och atlaser, väggkartor samt topografiska kartor.

Momsen för motsvarande tjänster i digital form uppgår för närvarande till 25 procent.

Digitala publikationer

Regeringen föreslår i en proposition att momsen sänks till sex procent på produkter som tillhandahålls digitalt och motsvarar böcker, tidningar och tidskrifter samt andra liknande produkter som i dag beskattas med sex procent. Produkter som helt eller huvudsakligen är ägnade åt reklam eller helt eller huvudsakligen består av rörlig bild eller hörbar musik omfattas inte av förslaget.

Gränsdragning

Vilka produkter som ska omfattas av den lägre momssatsen får enligt regeringen avgöras från fall till fall. Men utgångspunkten är att de produkter som tillhandahålls digitalt ska ha samma användningsområde som motsvarade tryckta produkter. Det innebär att det främst är produkter som består av text och är avsedda för egentlig läsning som omfattas. Men momssänkningen ska även gälla publikationer som består av inläst text och som är avsedda för lyssning.

Enligt förslaget saknar det betydelse om det redaktionella innehållet tillgängliggörs i digital form som en onlinetjänst eller som en nedladdningsbar digital tidning. Även tjänster som ger rätt att läsa eller lyssna på digitala publikationer under en prenumerationsperiod ska omfattas av sänkningen. Detsamma bör som utgångspunkt även gälla databaser som vänder sig till vissa yrkeskategorier och består av till exempel böcker och annat referensmaterial.

Däremot omfattas inte digitala produkter som har ett betydligt större användningsområde jämfört med motsvarande tryckt produkt. Som exempel nämns kartor som kombineras med navigationssystem.

Ikraftträdande

De nya reglerna föreslås träda ikraft den 1 juli 2019.

Proposition 2018/19:73



Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …