Inget avdrag för moms vid missad vidarefakturering
Ett moderbolag fick enligt kammarrätten inte göra avdrag för moms på de kostnader det haft för att stödja sina dotterbolags momspliktiga verksamheter. Anledningen till det var att man missat att vidarefakturera kostnaderna till dotterbolagen.
A AB var moderbolag i en koncern som bedrev näringsverksamhet inom framförallt operationell leasing. Bolaget tillhandahöll tjänster av ekonomisk, administrativ och juridisk karaktär till sina dotterbolag.
A AB hade gjort avdrag för den ingående momsen på samtliga kostnader. Men för att förenkla sin administration hade bolaget från och med oktober 2011 till och med december 2013 inte vidarefakturerat dotterbolagen för deras andel av kostnaderna och momsen. I stället fick A AB utdelning från dotterbolagen.
Skatteverket
Skatteverket nekade A AB avdrag för ingående moms med cirka en miljon kr och påförde bolaget reducerat skattetillägg med cirka 120 000 kr. Skatteverket motiverade sitt beslut med att en verksamhet måste medföra utgående momspliktiga transaktioner för att avdragsrätt för ingående moms ska finnas. Eftersom A AB inte bedrev någon momspliktig verksamhet under den aktuella perioden saknade bolaget avdragsrätt för ingående moms.
A AB överklagade Skatteverkets beslut och framhöll att för statens del innebar det valda förfarandet från bolagets sida ett nollsummespel. Om bolaget valt att vidarefakturera varje dotterbolag för sin andel av de gemensamma kostnaderna skulle detta endast ha fått till följd att bolaget hade redovisat utgående moms på dessa kostnader och samtidigt fått avdrag för den ingående momsen. Eftersom dotterbolagen var registrerade för moms innebar detta att dessa skulle fått avdrag för ingående moms för dessa kostnader.
Förvaltningsrätten
Förvaltningsrätten konstaterade att bolaget inte hade bedrivit någon verksamhet som genererat momspliktiga intäkter. Bolaget hade dock gjort avdrag för den ingående moms det haft för att stödja sina dotterbolags verksamheter. Eftersom bolaget inte fakturerat sina dotterbolag hade bolaget tillhandahållit tjänster utan ersättning. Att bolagets underlåtenhet att fakturera dotterbolagen genererat bolaget intäkter i form av utdelningar innebar inte heller att tjänsterna tillhandahållits mot ersättning, framhöll förvaltningsrätten. Eftersom bolaget inte visat att det hade bedrivit någon momspliktig verksamhet under den i målet aktuella perioden saknades rätt till avdrag för ingående moms. Förvaltningsrätten fann inte heller skäl att medge ytterligare befrielse från skattetilläggen.
Kammarrätten i Stockholm ändrade inte på förvaltningsrättens dom.
Dom 2016-04-19, mål nr 4440-4441-15.
Företagsaktuellt nr 4 2016
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …